GE bouwt opperreus van windenergie: een turbine van 260 meter hoog

GE bouwt opperreus van windenergie: een turbine van 260 meter hoog
dinsdag 27 november 2018 -

Wat is de grootste turbine die we kunnen maken? Om die vraag draaide de voorbije twee jaar de baan van Vincent Schellings, specialist in windenergie bij General Electric (GE). Het antwoord kwam dit voorjaar: bij een turbine van 260 meter hoog.

Met bladen van 107 meter, en een diameter van 220 meter. De Haliade-X, zoals de turbine heet, is de grootste windmolen die tot op heden is ontworpen. De opperreus. Expliciet voor plaatsing op zee, offshore dus, want op zee waait het harder en vaker.

Bij windenergie gaat het uiteindelijk om de wieken. Rotoren, in windjargon. Het adagium is simpel: groter is beter. De ingenieurs hadden het het over een rotoren met een diameter van 200 tot 210 meter, zegt Schellings. “Van ingenieurs weet je: die spelen op zeker”, zegt Schellings, zelf opgeleid als werktuigbouwkundige aan de Universiteit Twente. Dus werden de ambities opgerekt, naar 220 meter.

Leidde dat tot klamme handjes? “Als je die niet zou hebben, dan leg je de lat niet hoog genoeg”, vindt Schellings. De Haliade-X heeft een opwekcapaciteit van 12 megawatt. Concreet: een turbine kan jaarlijks genoeg elektriciteit opwekken voor 16.000 huishoudens. Dat is stroom van alle huizen in een gemeente als Bussum.

De komende jaren zal GE nog zo'n $400 mln (€352 mln) steken in de turbine. Over drie jaar begint de massaproductie. Het prototype wordt op dit moment gebouwd. In Saint-Nazaire, onderin Bretagne. De deur van de huidige fabriekshal moet worden vergroot, anders kan de generator niet naar buiten.

https://youtu.be/ybh7NwZv7c8

Schellings is voortdurend onderweg: vliegend tussen Nantes, Hamburg en Barcelona, waar de teams zitten die zich met de turbine bezighouden. Soms naar China of de VS. Recent was hij aanwezig op een offshore congres in Rotterdam. Voorafgaand sprak hij, voor het eerst, met de Nederlandse pers over Haliade-X.

Wat zijn de grootste knelpunten bij deze turbine?

“Alles is groter dan wat er ooit is gebouwd. Een simpel voorbeeld zijn de rotorbladen. Zo'n blad wordt gebouwd in een matrijs. In de matrijs voor de huidige turbines liggen glasvezelmatten. Het neerleggen van die matten is mensenwerk. Bestaande matrijzen zijn twee meter hoog. De rotorbladen van deze turbine worden zo groot, dat de matrijzen straks vier meter hoog zijn. Daar kunnen mensen niet bij. Dus moeten we een robot maken. En dat is één voorbeeld. Bij alles geldt: het bestaande productieproces is ontwikkeld voor veel kleinere modellen.”

Toch lijkt de turbine op al die anderen. Wat is de grootste verandering?

“De meeste ontwikkeling zit in het rotorblad. Als we ze helemaal van glasvezel maken, dan worden ze zwaarder. Meer gewicht betekent ook weer meer kosten. Dus maken we bladen van hybride koolstofmatten: voldoende stijfheid en een laag gewicht. De totstandkoming van dit blad, dat is een ontwikkeling op zich.”

Er hebben driehonderd mensen gewerkt aan de Haliade-X?

“Meer. Op de piek van de ontwerp en ontwikkeling, waren er alleen al driehonderd engineers bij het project betrokken.”

Kan de markt dit aan? Van Oord verspijkerde onlangs het nieuwe schip Aeolus voor tientallen miljoenen, omdat het schip anders te klein werd voor de aanleg van de nieuwe turbines. Dat was nog voor de Haliade-X.

“Daar hebben we naar gekeken. Er zijn op dit moment vier schepen die de capaciteit hebben om onze turbines te kunnen vervoeren.”


GE claimt ook forse lagere kosten voor offshore wind met deze nieuwe turbines. Waarin zit hem dat?

“De windmolens zullen 45% meer energie leveren dan de bestaande installaties. Maar ook: de installatie kan veel goedkoper. Een turbine op zee kan in een dag worden neergezet. Of dat nou vier of twaalf megawatt is. Met grotere turbines heb je minder nodig om tot hetzelfde aantal megawatt te komen.”

Waar wordt het prototype getest?

“Op land, ergens in Europa. We zijn er nog niet uit waar. Op land kunnen onze mensen er ook beter bij. En we testen ook nog de generator van een windmolen in een laboratorium in Engeland.”

En als er genoeg is getest?

“De volgende stap is dat we ook echt opdrachten krijgen. Door de interactie die we hebben met onze klanten, en doordat we verwachten dat wind op zee de komende jaren enorm zal groeien, weten we dat er een markt is voor onze turbines.”

De 12 megawatt turbine is de grootste ooit. En toch: de ontwikkelingen gaan zo snel, kon het geen 15 megawatt zijn?

“Technisch zou het misschien kunnen. Maar het kan economisch niet uit.”

Bron: https://energeia.nl/fd-artikel/40075504/ge-bouwt-opperreus-van-windenergie-een-turbine-van-260-meter-hoog?utm_medium=social&utm_source=linkedin&utm_campaign=SHR_ARTT_20181126&utm_content=fd-artikel

Reageren?





< Terug naar het overzicht

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.