Wiebes komt windenergiesector tegemoet met aanpassing van nieuwe Wet windenergie op zee

Wiebes komt windenergiesector tegemoet met aanpassing van nieuwe Wet windenergie op zee
vrijdag 9 november 2018 -

De nieuwe Wet windenergie op zee zal zo worden geformuleerd dat verschillende vormen van aanbesteding mogelijk blijven, van gesubsidieerde aanbesteding tot veilen aan de hoogste bieder. Ook het door de sector veelgenoemde model van 'contract for difference' behoort expliciet tot de mogelijkheden.

Dat schrijft de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), donderdag aan de Tweede Kamer. Tot dusver stond de overheidnegatief tegenover dit financieringsmodel. Dat meldt nieuwswebsite Energeia.

Tulpenmanie

De wet uit 2015 wordt nu alweer herzien wegens de snelle kostendalingen in de sector, resulterend in een subsidieloze aanbesteding in het voorjaar van dit jaar. Door deze subsidieloze aanbesteding (om precies te zijn: subsidieloos zonder de kosten van het net op zee mee te rekenen) leeft bij de overheid het idee dat vergunningen in de toekomst mogelijk kunnen worden geveild.

Windparkontwikkelaars waren echter niet blij met Wiebes voorgestelde wetswijziging. Ze vrezen een tulpenmanie en riepen de minister op ook een Brits model van toewijzing – contracts for difference – als optie in de wet op te nemen. Hierbij bieden partijen op basis van de kostprijs voor een windmolenpark, waarbij de overheid het verschil met de marktprijs betaalt dan wel ontvangt. 

Is de marktprijs van elektriciteit lager, dan krijgt de bieder subsidie, is die marktprijs hoger, dan betaalt de bieder de overheid terug.

Garanties van de overheid

‘Een veiling laat partijen tegen elkaar opbieden. Dat is het grootste risico om teleurgesteld te worden, omdat de partij die het meest speculatief is over de elektriciteitsprijs in de toekomst de aanbesteding wint', aldus Jasper Vis, toen nog directeur van windenergiebedrijf Ørsted in september in het FD.

‘Ik ben heel blij dat we de kostprijs voor windenergie op zee zo snel naar beneden hebben gekregen en windenergie concurrerend hebben gemaakt op conventionele energiebronnen, maar bepaalde garanties van de overheid blijven voorlopig nodig.'

Wiebes zag aanvankelijk niets in een contracts for difference-methode, omdat het een ‘subsidieverplichting tussen overheid en exploitant in stand houdt’, waardoor windparken ‘nooit een volledig onderdeel van de elektriciteitsmarkt’ worden.

Kamervragen

Toch komt Wiebes de windenergiesector tegemoet, na vragen van GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee naar aanleiding van het FD-artikel. Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie vroeg hij Wiebes of deze wilde wachten met het indienen van de wetswijziging wind op zee ‘tot we zekerheid hebben over het elektrificatieprogramma uit het Klimaatakkoord’.

Wiebes acht dat ‘niet wenselijk', zo zegt hij nu in een schriftelijke beantwoording, maar de wet zal nu echter wel zo worden ingericht dat hij passend is ‘ongeacht het uiteindelijke elektrificatieprogramma’. Ook zal hij ‘de keuze tussen contract for difference en veiling los van de wet mogelijk maken, zodat een eventuele andere keuze op termijn geen wetswijziging behoeft’.

De volgende tender wind op zee, Hollandse Kust (zuid) zal eind dit jaar nog onder de oude wet plaats hebben, zo meldde Wiebes een maand geleden. Wanneer het nieuwe wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat is nog niet bekend.


Bron: Financieel Dagblad https://fd.nl/ondernemen/1277780/wiebes-komt-windenergiesector-tegemoet-met-aanpasing-aan-nieuwe-wet-windenergie-op-zee

Reageren?





< Terug naar het overzicht

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.