Fieldlab Zephyros werkt aan subsidieaanvraag MOOI

Fieldlab Zephyros werkt aan subsidieaanvraag MOOI
maandag 20 april 2020 -

Innovaties voor hernieuwbare energie op zee moeten versneld worden ontwikkeld en ingevoerd. Fieldlab Zephyros ontwikkelt daarom samen met partners een bundel aan onderzoeken met als overkoepelend thema hands of maintenance. Partijen verwachten hiermee in aanmerking te komen voor de duurzame innovatieregeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI).

De onderzoeken die Fieldlab Zephyros voor ogen heeft moeten leiden tot kostenreductie en optimalisatie van wind op zee. ,,Daarmee dragen we bij aan de verduurzaming van de offshore windenergie’’, zegt projectleider Ferry Visser. ,,We richten ons op onderhoud in de breedste zin van het woord. Het gaat erom dat de technische installatie zijn functie optimaal kan vervullen. Zo’n park wordt gebouwd om 25 jaar energie op te wekken. Willen we optimale efficiency bereiken dan moeten we af van onnodige stilstand en toe naar slim onderhoud met behulp van robots. Uiteindelijk moet windenergie op zee ecologisch en economisch gezien nog duurzamer worden.’’

Bundel van projecten

Met een aantal partijen werkt Fieldlab Zephyros aan een samenhangende bundel van projecten met als overkoepelend thema hands off maintenance. De onderzoeken richten zich op:

  • Volledig gerobotiseerde onderwaterinspectie van kabelligging en monopile conditie
  • Robotisering van de smering van de tandwielkasten in de machinekamers bovenop de monopile (de nacelle).
  • Robotisering van inspecties en interventies in de nacelle.
  • Het ‘resident’ maken van de drone-crawler die in het AIRTuB project wordt ontwikkeld voor het geautomatiseerd inspecteren en repareren van turbinebladen.

Kennisinstellingen MARIN, HZ en Saxion Hogeschool, onderzoeksinstelling DEKRA en bedrijven als Shell, Deutsche Windtechnik, Toolbot Robotics en Demcon hebben de intentie te participeren in dit samenwerkingsverband.

Zonder mensenhanden

De bedoeling is dat in de toekomst geen mensenhanden meer nodig zijn om inspectie en onderhoud uit te voeren aan de windmolenparken op zee. Ferry Visser maakt graag een vergelijking met de satellieten die rondom de aarde cirkelen. ,,Daar gaat nooit een busje met monteurs naar toe om ze te onderhouden. Kennelijk zijn die satellieten zo gemaakt dat je ze niet handmatig hoeft te onderhouden. Terwijl ook iedereen zeker weet: technologie is onderhevig aan faalgedrag. Hoe hebben ze de satelliet nou zo gemaakt dat ze altijd blijven rondcirkelen en hun gegevens blijven doorgeven? De slimme technologie die daarvoor gebruikt wordt, zou ook kunnen dienen als inspiratiebron voor de windmolens.’’

MOOI

Om de verduurzamingsopgaven voor 2030 te halen trekt het kabinet dit jaar 65 miljoen euro subsidie uit. Het doel van de MOOI regeling is het versnellen van innovatieve energie-oplossingen. In 2030 moeten de eerste toepasbare producten en diensten daadwerkelijk operationeel zijn. Half mei dient de vooraanmelding van de subsidieaanvraag in handen te zijn van RVO.

 

Reageren?





< Terug naar het overzicht

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.