Openstelling windpark Hollandse Kust Zuid III en IV opnieuw subsidieloos

{rs_bericht.titel}
dinsdag 4 december 2018 -
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt opnieuw een procedure open om zonder subsidie een windpark in de Noordzee te bouwen en te exploiteren. De openstelling is voor de kavels III en IV van het windenergiegebied Hollandse Kust (zuid).
Lees verder

Fieldlab Zephyros start met project AIRTub

{rs_bericht.titel}
maandag 3 december 2018 -
Binnen AIRTub zal er gewerkt worden aan innovatie rondom automatische inspectie en reparatie van turbinebladen. Momenteel is inspectie en onderhoud van de turbinebladen een complexe en kostbare operatie die alleen uitgevoerd kan worden bij goede weersomsstandigheden en als de molen stil staat. Het nieuwe project van Fieldlab Zephyros wil 4 doelen realiseren die moeten gaan helpen om de onderhoudskosten te reduceren.
Lees verder

1,2 miljoen voor project om vogelsterfte door windmolens te beperken

{rs_bericht.titel}
maandag 3 december 2018 -
Een project onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam heeft 1,2 miljoen euro subsidie ontvangen van NWO-TTW om onderzoek te doen naar mogelijke sterfte van duizenden vogels door botsingen met draaiende wieken van windmolenparken op zee. De subsidie wordt gebruikt voor onderzoek naar het vogelgedrag boven de Noordzee, om zo op wetenschap gebaseerde mitigatiemaatregelen te ontwikkelen.
Lees verder

27 partijen bundelen krachten voor 3 gigawatt aan waterstof

{rs_bericht.titel}
woensdag 28 november 2018 - De coalitie wil fabrieken neerzetten in Zeeland, Rotterdam, IJmuiden, Groningen en Limburg. Op speciale eilanden moet de windenergie worden omgezet in waterstof.
In 2030 moet Nederland drie tot vier gigawatt groene waterstof produceren. Dit streven heeft een groep van 27 partijen, die verenigd zijn in de Waterstof Coalitie. Zij willen op vijf plaatsen in Nederland grote elektrolysers plaatsen die duurzaam opgewekte energie gaan omzetten in de energiedrager.
Lees verder

GE bouwt opperreus van windenergie: een turbine van 260 meter hoog

{rs_bericht.titel}
dinsdag 27 november 2018 -
Wat is de grootste turbine die we kunnen maken? Om die vraag draaide de voorbije twee jaar de baan van Vincent Schellings, specialist in windenergie bij General Electric (GE). Het antwoord kwam dit voorjaar: bij een turbine van 260 meter hoog. Met bladen van 107 meter, en een diameter van 220 meter. De Haliade-X, zoals de turbine heet, is de grootste windmolen die tot op heden is ontworpen. De opperreus. Expliciet voor plaatsing op zee, offshore dus, want op zee waait het harder en vaker.
Lees verder

Windindustrie verzet zich tegen betalen van huur voor zeebodem

{rs_bericht.titel}
maandag 26 november 2018 -
Exploitanten van windparken verzetten zich tegen het betalen van huur voor het gebruik van de zeebodem voor het plaatsen van windturbines. Binnen de twaalfmijlszone wil het Rijksvastgoedbedrijf een dergelijk opstalrecht in rekening gaan brengen bij het volgende aan te besteden windpark, Hollandse Kust (zuid) III & IV.
Lees verder

Dolphin Tail Energy Solutions komt met opzienbarende innovatie

{rs_bericht.titel}
vrijdag 23 november 2018 -
Dolphin Tail Energy Solutions komt met opzienbarende innovatie. Stromingen in rivieren vormen een enorm opslagvat van energie. In de afgelopen jaren zijn er een aantal pogingen ondernomen om die energie uit het water te halen, maar een knelpunt bleek telkens weer de snelheid van de waterstroom. Dankzij een innovatieve technologie ontwikkeld door William Pieneman van Dolphin Tail Energy Solution uit Schoorl, is dit niet langer het geval. De opzienbarende, nagenoeg wrijvingsloze aandrijving draagt de naam Dolphin Tail. Omdat de lokale omstandigheden telkens weer anders zijn, kan het complete systeem ‘rivermade’ worden opgeleverd. Door de snelheid van het water kan een stroming voortaan bijna altijd worden omgezet in energie.
Lees verder

Van Oord stelt FaunaGuard beschikbaar voor andere partijen

{rs_bericht.titel}
dinsdag 20 november 2018 -
Van Oord en Ace Aquatec hebben een strategisch partnerschap gevormd waarbij de FaunaGuard, een innovatief akoestisch geluidssysteem, beschikbaar zal worden gesteld aan alle andere geïnteresseerde partijen. Eerder werd het alleen gebruikt door Van Oord
Lees verder

Windenergie ruim voor 2030 grootste energiebron van Europa

{rs_bericht.titel}
maandag 19 november 2018 -
Windenergie zal ruim voor 2030 de grootste energiebron in de Europese Unie zijn ten faveure van plaats van steenkool, kernenergie en gas. Dit blijkt uit World Energy Outlook 2018 van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens de prognose van het IEA zal windenergie in 2027 de grootste energiebron van de Europese Unie worden. Dit is eerder dan in de laatste projectie van het IEA – de World Energy Outlook 2017 – werd voorspeld. Hierin werd gezegd dat dit zou gebeuren “kort na 2030″. Volgens het IEA zal de opwekking van windenergie in de Europese Unie tegen 2040 meer dan verdrievoudigen tot 1.100 terawattuur.
Lees verder

Energie uit zeewier

{rs_bericht.titel}
vrijdag 9 november 2018 -
Met de Noordzee als potentiële 'zeewier-schuur' kan de Nederlandse industrie een prominente rol spelen in de ontwikkeling van deze nieuwe, duurzame bron voor voedsel, grondstoffen en energie. Zeewier als grondstof voor biobrandstof of textiel; als het aan TNO ligt, wordt dat mogelijk. Het onderzoeksinstituut opende eerder deze week een laboratorium waar de toepassingen van de algen onderzocht worden.
Lees verder

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.