Windindustrie verzet zich tegen betalen van huur voor zeebodem

{rs_bericht.titel}
maandag 26 november 2018 -
Exploitanten van windparken verzetten zich tegen het betalen van huur voor het gebruik van de zeebodem voor het plaatsen van windturbines. Binnen de twaalfmijlszone wil het Rijksvastgoedbedrijf een dergelijk opstalrecht in rekening gaan brengen bij het volgende aan te besteden windpark, Hollandse Kust (zuid) III & IV.
Lees verder

Dolphin Tail Energy Solutions komt met opzienbarende innovatie

{rs_bericht.titel}
vrijdag 23 november 2018 -
Dolphin Tail Energy Solutions komt met opzienbarende innovatie. Stromingen in rivieren vormen een enorm opslagvat van energie. In de afgelopen jaren zijn er een aantal pogingen ondernomen om die energie uit het water te halen, maar een knelpunt bleek telkens weer de snelheid van de waterstroom. Dankzij een innovatieve technologie ontwikkeld door William Pieneman van Dolphin Tail Energy Solution uit Schoorl, is dit niet langer het geval. De opzienbarende, nagenoeg wrijvingsloze aandrijving draagt de naam Dolphin Tail. Omdat de lokale omstandigheden telkens weer anders zijn, kan het complete systeem ‘rivermade’ worden opgeleverd. Door de snelheid van het water kan een stroming voortaan bijna altijd worden omgezet in energie.
Lees verder

Van Oord stelt FaunaGuard beschikbaar voor andere partijen

{rs_bericht.titel}
dinsdag 20 november 2018 -
Van Oord en Ace Aquatec hebben een strategisch partnerschap gevormd waarbij de FaunaGuard, een innovatief akoestisch geluidssysteem, beschikbaar zal worden gesteld aan alle andere geïnteresseerde partijen. Eerder werd het alleen gebruikt door Van Oord
Lees verder

Windenergie ruim voor 2030 grootste energiebron van Europa

{rs_bericht.titel}
maandag 19 november 2018 -
Windenergie zal ruim voor 2030 de grootste energiebron in de Europese Unie zijn ten faveure van plaats van steenkool, kernenergie en gas. Dit blijkt uit World Energy Outlook 2018 van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens de prognose van het IEA zal windenergie in 2027 de grootste energiebron van de Europese Unie worden. Dit is eerder dan in de laatste projectie van het IEA – de World Energy Outlook 2017 – werd voorspeld. Hierin werd gezegd dat dit zou gebeuren “kort na 2030″. Volgens het IEA zal de opwekking van windenergie in de Europese Unie tegen 2040 meer dan verdrievoudigen tot 1.100 terawattuur.
Lees verder

Energie uit zeewier

{rs_bericht.titel}
vrijdag 9 november 2018 -
Met de Noordzee als potentiële 'zeewier-schuur' kan de Nederlandse industrie een prominente rol spelen in de ontwikkeling van deze nieuwe, duurzame bron voor voedsel, grondstoffen en energie. Zeewier als grondstof voor biobrandstof of textiel; als het aan TNO ligt, wordt dat mogelijk. Het onderzoeksinstituut opende eerder deze week een laboratorium waar de toepassingen van de algen onderzocht worden.
Lees verder

Wiebes komt windenergiesector tegemoet met aanpassing van nieuwe Wet windenergie op zee

{rs_bericht.titel}
vrijdag 9 november 2018 -
De nieuwe Wet windenergie op zee zal zo worden geformuleerd dat verschillende vormen van aanbesteding mogelijk blijven, van gesubsidieerde aanbesteding tot veilen aan de hoogste bieder. Ook het door de sector veelgenoemde model van 'contract for difference' behoort expliciet tot de mogelijkheden. Dat schrijft de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), donderdag aan de Tweede Kamer. Tot dusver stond de overheidnegatief tegenover dit financieringsmodel. Dat meldt nieuwswebsite Energeia.
Lees verder

Lancering #Talent For Energy

{rs_bericht.titel}
donderdag 8 november 2018 -
Gisteren werd in Zeeland #TalentForEnergy gelanceerd. De eerste jongeren community voor de windenergiesector. De Zeeuwse minorstudenten Offshore Renewable Energy van de HZ University of Applied Sciences en Scalda Winddock studenten ondertekenden een pledge om ambassadeur te zijn voor de windsector. De nieuwe ambassadeurs zullen o.a. gastlessen gaan verzorgen op basis- en middelbare scholen om jongeren in een vroeg stadium kennis te laten maken met duurzaamheid en techniek, met een focus op windenergie.
Lees verder

UGent en Campus Zeeland tekenen intentieverklaring over samenwerking deltavraagstukken

{rs_bericht.titel}
dinsdag 6 november 2018 -
Tijdens de 2-jaarlijkse Vlaams-Nederlandse Top die gisteren plaats had in Middelburg tekenden UGent en Campus Zeeland een intentieverklaring om samen te gaan werken rond de deltavraagstukken water, voeding en energie. Voorafgaand aan de politieke besprekingen was er een bijzonder side event op de HZ UAS in Middelburg over deze Deltavraagstukken. Door samen te gaan werken kunnen krachten en kennis gebundeld worden om sneller en doeltreffender de problematiek rond klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging aan te pakken. De klimaatverandering zorgt ervoor dat de kwetsbaarheid in de laaggelegen kustzone rond de Vlaams-Nederlandse Delta toeneemt. Het is van groot belang om gezamenlijk en grensoverschrijdend in te zetten op een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak om de Vlaams-Nederlandse Delta-regio veilig en welvarend te houden en klimaatbestendig te maken.
Lees verder

Uitzending HavenTV North Sea Port met mooie toelichting over de benodigde nieuwe opleidingen offshore wind

{rs_bericht.titel}
maandag 5 november 2018 -
Op donderdag 1 november werd de zesde aflevering van HavenTV North Sea Port uitgezonden op de Oost-Vlaamse zender AVS en op Omroep Zeeland. In deze aflevering maak je kennis met het reilen en zeilen in de haven.
Lees verder

Europa moet snel handelen om voorsprong drijvende offshorewind veilig te stellen

{rs_bericht.titel}
maandag 5 november 2018 -
Drijvende offshorewindparken vormen een snelrijpende technologie met potentieel om het Europese leiderschap op het gebied van hernieuwbare energie wereldwijd te versterken. Toegewijd beleid is nodig om Europa het potentieel van drijvende offshorewind optimaal te laten benutten. Dat stelt WindEurope in een nieuw beleidsrapport. Het rapport bevat een reeks beleidsaanbevelingen over wat Europa kan doen om te profiteren van zijn “first mover”-voordeel in drijvende offshorewind.
Lees verder

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.