Tender Hollandse Kust (zuid) III & IV dit jaar onder oude regeling

{rs_bericht.titel}
dinsdag 2 oktober 2018 -
De volgende tender wind op zee, Hollandse Kust (zuid) kavels III & IV, zal eind dit jaar plaats hebben onder de oude, enigszins aangepaste regels. De lopende procedure voor wijziging van de Wet windenergie op zee gaat nog veel tijd kosten en minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) wil daar niet op wachten. Dat schreef Wiebes afgelopen vrijdag aan de Tweede kamer.
Lees verder

Minor studenten 'Offshore Renewable Energy' spelen 'The Newtonian Shift"

{rs_bericht.titel}
maandag 1 oktober 2018 -
De minor studenten van de HZ speelden vandaag onder begeleiding van Eneco "The Newtonian Shift". Hiermee ervaren studenten de complexiteit van de energietransitie en worden ze geconfronteerd met de impact van hun beslissingen. Het spel wordt gespeeld vanuit de perspectieven van verschillende stakeholders, zoals de eindgebruiker, energie- en techbedrijven.
Lees verder

WIND OP ZEE KOST RUIM 12,5 MILJARD EURO

{rs_bericht.titel}
donderdag 27 september 2018 -
De subsidies voor windenergie op zee zijn voor bestaande en uitgegeven windparken samen ruim 12,5 miljard euro. Het goede nieuws is dat de nieuwste windparken 2 tot 4 keer minder subsidie nodig hebben dan oudere, zo blijkt uit een analyse van de Algemene Rekenkamer.
Lees verder

MHI Vestas lanceert de eerste 10 MW wind turbine in de historie

{rs_bericht.titel}
dinsdag 25 september 2018 -
Aarhus, September 25, 2018 The offshore wind pioneer pushes the boundaries once again as it announces the wind industry’s first commercially available double-digit wind turbine – the V164-10.0 MW. The offshore wind industry’s long-anticipated, double-digit barrier has been broken. MHI Vestas Offshore Wind, in a stunning announcement at the Global Wind Summit in Hamburg today, has made it official – its V164 turbine platform has now achieved a power rating of 10 MW. And the turbine is available for sale now.
Lees verder

Gastcollege Ørsted bij minor HZ UAS

{rs_bericht.titel}
dinsdag 25 september 2018 -
Vandaag luisterden de minor studenten ‘Offshore Renewable Energy’ van de HZ UAS naar het gastcollege van Jasper Vis, CEO Ørsted Nederland. Dank voor de boeiende presentatie over het gehele tender- en aanbestedingstraject, het kijkje in de keuken van Ørsted en jouw visie op de werkgelegenheid in de offshore wind sector.
Lees verder

Alle seinen nu op groen voor bouw eerste subsidievrije windpark in Nederland.

{rs_bericht.titel}
maandag 24 september 2018 -
De rijksoverheid heeft aan Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, laten weten dat de vergunning voor de aanleg van het windpark op zee Hollandse Kust Zuid I en II onherroepelijk is. Het bedrijf won afgelopen maart via de dochteronderneming Chinook de tender om met een vergunning van de rijksoverheid zonder subsidie een windpark op zee te bouwen. Er moest echter gewacht worden tot alle procedures voor het indienen van bezwaren hierop waren afgerond. Dat is nu het geval. Hiermee is de vergunning van dit windpark van 700 tot 750 megawatt (red. goed voor energie voor 1 tot 1,5 miljoen huishoudens) nu ook echt onherroepelijk.
Lees verder

Mooie vooruitzichten voor de wind op zee sector

{rs_bericht.titel}
vrijdag 21 september 2018 -
PwC: economische bijdrage wind op zee kan groeien tot 4 miljard euro. De Nederlandse windenergie-op-zeesector leverde in 2017 een totale economische bijdrage van ongeveer 2 miljard euro en zo’n 6.400 voltijdbanen, grotendeels gedreven door een sterk offshore- en maritiem cluster. Dat concludeert PwC in een rapport waarvoor de organisatie de economische bijdrage van windenergie op zee heeft onderzocht. De economische bijdrage kan groeien tot ongeveer 4 miljard euro per jaar in 2040, Vooral als gevolg van de ontwikkeling van windparken op de Noordzee. De groei van de sector kan namelijk oplopen tot zo’n 8 procent per jaar, bijvoorbeeld in een scenario waarin de Noordzee zich tot energie-achtertuin van Europa ontwikkelt en/of als de Nederlandse keten kan worden versterkt.
Lees verder

Donderdag 27 september opening nieuw HZ UAS gebouw in Middelburg, Wees Welkom!

{rs_bericht.titel}
donderdag 20 september 2018 -
Aan het einde van het vorige schooljaar werd er in Vlissingen druk geschift in de aanwezige, goedbedoelde, soms te lang bewaarde informatie, met als doel zo efficient mogelijk in te pakken en zo weinig mogelijk verhuisdozen mee te nemen. De verhuizing was een feit.
Lees verder

Na voor het eerst een groot windpark zonder subsidie te hebben aanbesteed, wil minister Wiebes nu een stap verder gaan: veilingen.

{rs_bericht.titel}
donderdag 20 september 2018 -
Na voor het eerst een groot windpark zonder subsidie te hebben aanbesteed, wil minister Wiebes nu een stap verder gaan: veilingen. Exploitanten moeten betalen om een park te mogen bouwen. De windsector waarschuwt voor een tulpenmanie. Sterker nog: echt subsidieloos is voorlopig niet eens haalbaar. Windmolens in Nederland draaien niet op wind. Die draaien op subsidie.’ Het is een beruchte uitspraak van Mark Rutte uit 2010, die hem op veel kritiek kwam te staan. Zijn ongelijk leek dit voorjaar ook echt te worden bewezen: Nuon-moeder Vattenfall won de aanbesteding om een groot windpark voor de Nederlandse kust aan te leggen, zonder daarvoor subsidie te krijgen. Een primeur. Milieuorganisatie Greenpeace riep het kabinet onmiddellijk op tot een verdubbeling van de ambities van wind op zee: 'Dit succes smaakt naar meer.'
Lees verder

Deltacommisaris waarschuwt voor snellere zeespiegelstijging

{rs_bericht.titel}
woensdag 19 september 2018 -
NOS.nl Nederland moet veel meer maatregelen nemen om de gevolgen van de stijgende zeespiegel te beteugelen. Volgens onderzoekers van waterkundig instituut Deltares is dat nodig omdat de zeespiegel mogelijk sneller zal stijgen dan tot nu toe is aangenomen. Ze schrijven dat in een nieuw rapport, dat 'Deltacommissaris' Wim Kuijken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Lees verder

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.