Wiebes komt windenergiesector tegemoet met aanpassing van nieuwe Wet windenergie op zee

{rs_bericht.titel}
vrijdag 9 november 2018 -
De nieuwe Wet windenergie op zee zal zo worden geformuleerd dat verschillende vormen van aanbesteding mogelijk blijven, van gesubsidieerde aanbesteding tot veilen aan de hoogste bieder. Ook het door de sector veelgenoemde model van 'contract for difference' behoort expliciet tot de mogelijkheden. Dat schrijft de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes (VVD), donderdag aan de Tweede Kamer. Tot dusver stond de overheidnegatief tegenover dit financieringsmodel. Dat meldt nieuwswebsite Energeia.
Lees verder

Lancering #Talent For Energy

{rs_bericht.titel}
donderdag 8 november 2018 -
Gisteren werd in Zeeland #TalentForEnergy gelanceerd. De eerste jongeren community voor de windenergiesector. De Zeeuwse minorstudenten Offshore Renewable Energy van de HZ University of Applied Sciences en Scalda Winddock studenten ondertekenden een pledge om ambassadeur te zijn voor de windsector. De nieuwe ambassadeurs zullen o.a. gastlessen gaan verzorgen op basis- en middelbare scholen om jongeren in een vroeg stadium kennis te laten maken met duurzaamheid en techniek, met een focus op windenergie.
Lees verder

UGent en Campus Zeeland tekenen intentieverklaring over samenwerking deltavraagstukken

{rs_bericht.titel}
dinsdag 6 november 2018 -
Tijdens de 2-jaarlijkse Vlaams-Nederlandse Top die gisteren plaats had in Middelburg tekenden UGent en Campus Zeeland een intentieverklaring om samen te gaan werken rond de deltavraagstukken water, voeding en energie. Voorafgaand aan de politieke besprekingen was er een bijzonder side event op de HZ UAS in Middelburg over deze Deltavraagstukken. Door samen te gaan werken kunnen krachten en kennis gebundeld worden om sneller en doeltreffender de problematiek rond klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande zeespiegelstijging aan te pakken. De klimaatverandering zorgt ervoor dat de kwetsbaarheid in de laaggelegen kustzone rond de Vlaams-Nederlandse Delta toeneemt. Het is van groot belang om gezamenlijk en grensoverschrijdend in te zetten op een geïntegreerde en multidisciplinaire aanpak om de Vlaams-Nederlandse Delta-regio veilig en welvarend te houden en klimaatbestendig te maken.
Lees verder

Uitzending HavenTV North Sea Port met mooie toelichting over de benodigde nieuwe opleidingen offshore wind

{rs_bericht.titel}
maandag 5 november 2018 -
Op donderdag 1 november werd de zesde aflevering van HavenTV North Sea Port uitgezonden op de Oost-Vlaamse zender AVS en op Omroep Zeeland. In deze aflevering maak je kennis met het reilen en zeilen in de haven.
Lees verder

Europa moet snel handelen om voorsprong drijvende offshorewind veilig te stellen

{rs_bericht.titel}
maandag 5 november 2018 -
Drijvende offshorewindparken vormen een snelrijpende technologie met potentieel om het Europese leiderschap op het gebied van hernieuwbare energie wereldwijd te versterken. Toegewijd beleid is nodig om Europa het potentieel van drijvende offshorewind optimaal te laten benutten. Dat stelt WindEurope in een nieuw beleidsrapport. Het rapport bevat een reeks beleidsaanbevelingen over wat Europa kan doen om te profiteren van zijn “first mover”-voordeel in drijvende offshorewind.
Lees verder

De zonnepanelen en windmolens voorbij: 7 keer creatief duurzame energie opwekken

{rs_bericht.titel}
woensdag 31 oktober 2018 -
We wekken wereldwijd steeds meer duurzame energie op. Zonnepanelen, windturbines en waterkrachtcentrales zijn daarbij de usual suspects, met hier en daar een getijdenstroomcentrale of biogascentrale. Maar er is meer mogelijk. Van veelbelovend tot onwaarschijnlijk. 1. Vliegende windmolens en energievliegers Vliegers die energie opwekken. Dat bestaat niet alleen, maar is ook hard op weg naar de markt. Het Britse Kite Power Systems haalde eerder al investeringen op van Shell, E.on en oliedienstverlener Schlumberger om zijn product naar de markt te brengen. De vliegers moeten op een hoogte van 450 meter energie gaan opwekken. Volgens de oprichters van het bedrijf is dat een gamechanger, omdat de vliegers veel goedkoper zijn en minder materiaal nodig hebben dan conventionele windmolens.
Lees verder

Vliegtuig wekt windenergie op boven zee

{rs_bericht.titel}
woensdag 31 oktober 2018 -
Offshore windturbines hebben nu een hoogte van ongeveer 200 meter. Daarboven waait het harder, waardoor er meer energie op te wekken is. Om dat te gaan doen, ontwikkelen twee Nederlandse bedrijven een vliegtuig. Het Nationaal Lucht en Ruimtevaartcentrum (NLR) en Ampyx Power hebben een subsidie ontvangen om een vliegtuig te ontwerpen waarmee op grote hoogte energie moet worden opgewekt. Door de subsidie kan het Airborne Wind Energy Systeem (AWES) opgeschaald worden naar een systeem waarmee een megawatt aan energie kan worden opgewekt.
Lees verder

Composieten windmolen C-Tower wint iSea Match of the Concepts 2018

{rs_bericht.titel}
maandag 29 oktober 2018 -
Jules Dock heeft de iSea Match of the Concepts 2018 gewonnen. Tijdens de Innovation Expo heeft deze innovatiecompetitie plaatsgevonden voor jonge ondernemers met duurzame ideeën voor de Noordzee. De innovatieve C-Tower van Jules Dock kreeg de eerste prijs. C-Tower is een mast voor windturbines van composiet. De flexibele eigenschappen van dit ontwerp zorgen ervoor dat de constructie van de turbine zo’n 50 procent lichter kan worden en daardoor wordt ook de fundatie 25 procent lichter.
Lees verder

Inschrijving Innovation Award voor meest vernieuwende offshorewindondernemer geopend

{rs_bericht.titel}
maandag 29 oktober 2018 -
Offshore Wind Innovators organiseert dit jaar voor de tweede keer de Offshore Wind Innovation Award. In samenwerking met Siemens en Van Oord wordt deze prijs op 12 december uitgereikt aan de meest innovatieve ondernemer in deze sector. Start-ups en mkb-ondernemers kunnen zich tot 5 november opgeven.
Lees verder

Ingrijpende veranderingen op de Noordzee door de groei van windparken vragen om meer onderzoek

{rs_bericht.titel}
vrijdag 26 oktober 2018 -
De grootschalige bouw van windparken zorgt voor ingrijpende gevolgen voor zowel de natuur als voor de ruimtelijke ordening op de Noordzee. Kwetsbare diersoorten komen hierdoor verder onder druk te staan. Tegelijkertijd bieden windparken op zee kansen om, naast duurzame energie, positief bij te dragen aan de onderwaternatuur. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Stichting De Noordzee, waarin dringend advies wordt gedaan voor uitgebreid onderzoek.
Lees verder

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.