Alle seinen nu op groen voor bouw eerste subsidievrije windpark in Nederland.

{rs_bericht.titel}
maandag 24 september 2018 -
De rijksoverheid heeft aan Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, laten weten dat de vergunning voor de aanleg van het windpark op zee Hollandse Kust Zuid I en II onherroepelijk is. Het bedrijf won afgelopen maart via de dochteronderneming Chinook de tender om met een vergunning van de rijksoverheid zonder subsidie een windpark op zee te bouwen. Er moest echter gewacht worden tot alle procedures voor het indienen van bezwaren hierop waren afgerond. Dat is nu het geval. Hiermee is de vergunning van dit windpark van 700 tot 750 megawatt (red. goed voor energie voor 1 tot 1,5 miljoen huishoudens) nu ook echt onherroepelijk.
Lees verder

Mooie vooruitzichten voor de wind op zee sector

{rs_bericht.titel}
vrijdag 21 september 2018 -
PwC: economische bijdrage wind op zee kan groeien tot 4 miljard euro. De Nederlandse windenergie-op-zeesector leverde in 2017 een totale economische bijdrage van ongeveer 2 miljard euro en zo’n 6.400 voltijdbanen, grotendeels gedreven door een sterk offshore- en maritiem cluster. Dat concludeert PwC in een rapport waarvoor de organisatie de economische bijdrage van windenergie op zee heeft onderzocht. De economische bijdrage kan groeien tot ongeveer 4 miljard euro per jaar in 2040, Vooral als gevolg van de ontwikkeling van windparken op de Noordzee. De groei van de sector kan namelijk oplopen tot zo’n 8 procent per jaar, bijvoorbeeld in een scenario waarin de Noordzee zich tot energie-achtertuin van Europa ontwikkelt en/of als de Nederlandse keten kan worden versterkt.
Lees verder

Donderdag 27 september opening nieuw HZ UAS gebouw in Middelburg, Wees Welkom!

{rs_bericht.titel}
donderdag 20 september 2018 -
Aan het einde van het vorige schooljaar werd er in Vlissingen druk geschift in de aanwezige, goedbedoelde, soms te lang bewaarde informatie, met als doel zo efficient mogelijk in te pakken en zo weinig mogelijk verhuisdozen mee te nemen. De verhuizing was een feit.
Lees verder

Na voor het eerst een groot windpark zonder subsidie te hebben aanbesteed, wil minister Wiebes nu een stap verder gaan: veilingen.

{rs_bericht.titel}
donderdag 20 september 2018 -
Na voor het eerst een groot windpark zonder subsidie te hebben aanbesteed, wil minister Wiebes nu een stap verder gaan: veilingen. Exploitanten moeten betalen om een park te mogen bouwen. De windsector waarschuwt voor een tulpenmanie. Sterker nog: echt subsidieloos is voorlopig niet eens haalbaar. Windmolens in Nederland draaien niet op wind. Die draaien op subsidie.’ Het is een beruchte uitspraak van Mark Rutte uit 2010, die hem op veel kritiek kwam te staan. Zijn ongelijk leek dit voorjaar ook echt te worden bewezen: Nuon-moeder Vattenfall won de aanbesteding om een groot windpark voor de Nederlandse kust aan te leggen, zonder daarvoor subsidie te krijgen. Een primeur. Milieuorganisatie Greenpeace riep het kabinet onmiddellijk op tot een verdubbeling van de ambities van wind op zee: 'Dit succes smaakt naar meer.'
Lees verder

Deltacommisaris waarschuwt voor snellere zeespiegelstijging

{rs_bericht.titel}
woensdag 19 september 2018 -
NOS.nl Nederland moet veel meer maatregelen nemen om de gevolgen van de stijgende zeespiegel te beteugelen. Volgens onderzoekers van waterkundig instituut Deltares is dat nodig omdat de zeespiegel mogelijk sneller zal stijgen dan tot nu toe is aangenomen. Ze schrijven dat in een nieuw rapport, dat 'Deltacommissaris' Wim Kuijken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Lees verder

HBO Offshore network symposium

{rs_bericht.titel}
woensdag 19 september 2018 -
Op donderdag 15 november wordt bij de HZ University of Applied Sciences in Middelburg voor de zesde keer het HBO Offshore Network Symposium georganiseerd.
Lees verder

Zeeuws beroepsonderwijs leidt zelf leraren op

{rs_bericht.titel}
maandag 10 september 2018 -
Zeeuwse technici kunnen zich binnenkort laten bijscholen tot leraar. Mbo-school Scalda en de Zeeuwse vmbo-scholen zetten samen met het bedrijfsleven een opleidingsprogramma op. Op 9 oktober is de eerste lesdag in Vlissingen.
Lees verder

Consortium Van Oord-Hellenic Cables krijgt TenneT-order voor netaansluiting wind op zee Hollandse Kust

{rs_bericht.titel}
maandag 10 september 2018 - Consortium Van Oord-Hellenic Cables krijgt TenneT-order voor netaansluiting wind op zee Hollandse Kust. https://windenergiecourant.nl/offshore/consortium-van-oord-hellenic-cables-krijgt-tennet-order-voor-netaansluiting-wind-op-zee-hollandse-kust/
TenneT heeft het consortium Van Oord Offshore Wind Projects en Hellenic Cables het contract gegund voor de levering en installatie van 220 kilovolt zee- en landkabels voor het project Hollandse Kust (zuid) Alpha. De kabels hebben een gezamenlijke capaciteit van 700 megawatt. Gelijktijdig met de gunning van dit contract is ook het contract voor het horizontaal gestuurd boren van 4 bij 550 meter buisleiding aanbesteed. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door LMR Drilling.
Lees verder

Minor Offshore Renewable Energy van start op HZ UAS Middelburg

{rs_bericht.titel}
vrijdag 7 september 2018 -
Eind augustus is de nieuwe minor Offshore Renewable Energy van start gegaan in het nieuwe gebouw van de HZ UAS in Middelburg. Het bijzondere aan deze minor is dat bijna alle lessen verzorgd worden door bedrijven uit de offshore wind.
Lees verder

Nominaties Offshore Energy Awards bekend gemaakt

{rs_bericht.titel}
vrijdag 7 september 2018 -
De jury heeft alle inzendingen bekeken en beoordeeld en de drie inschrijvingen met het hoogst aantal punten per categorie genomineerd. Binnen de categorie 'Public Outreach Award Nominees' werden EnTranCe – Hanze University Groningen, Nexstep – represented by NOGEPA en Buccaneer Delft genomineerd. Binnen de categorie 'Young Engineer Award Nominees' waren de gelukkigen Marius Ottolini van Heerema Marine Contractors, Kevin van der Leur van Van Oord en Rik van der Kant van Bosch Rexroth B.V. In de laatste categorie 'Best Innovation in Offshore Energy Award Nominees' gingen de nominaties naar OASYS – ECE Offshore B.V., S. Offshore wind feeder solution – Barge Master & GustoMSC en Combi Lifting Spread – IHC IQIP. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het gala diner van het Offshore Energy congres in oktober.
Lees verder

Copyright © Centre of Expertise Water and Energy 2018.